Kerst

Kersttrends van 2023: Een feest van natuurlijke kleuren en luxe

Kersttrends van 2023: Een feest van natuurlijke kleuren en luxe

2023, het jaar van een gouden kerst?

De kerstperiode is een tijd van samenzijn en tradities, maar ook van vernieuwing en trends in ons interieur. Dit jaar zien we een prachtige balans tussen klassieke kleuren en frisse, trendy tinten. De focus ligt op natuurlijke rust met een vleugje luxe, waarbij kleuren als okergeel en diepblauw de boventoon voeren. 

Accessoires in deze tinten, van kandelaars tot kussens, zorgen voor een tijdloze kerstsfeer die ook buiten de feestdagen om je interieur verrijken. Het is een trend die niet alleen esthetisch aangenaam is maar ook een gevoel van comfort en welzijn bevordert. Het gebruik van gouden accenten, die we terugzien in de vorm van elegante kaarsenhouders en schitterende schalen, voegt een extra dimensie van feestelijkheid toe aan de ruimte, waardoor het een koninklijke allure krijgt die zowel uitnodigend als indrukwekkend is.

Tafeldecoratie gouden bestek

Kerstbomen als stijlstatement

De kerstboom is het hart van de kerstdecoratie en de trends van dit jaar zijn diverser dan ooit. Geïnspireerd door de Britse trendsetter John Lewis, zien we thema's variëren van 'Polar planet' met zijn Scandinavische invloeden tot 'Winter fairytale' voor een klassieke kerst. Voor de liefhebbers van kleur is er 'Rainbow time capsule', een retro thema vol levendige kleuren en vormen. 'Beyond' biedt een futuristische kijk op kerst met ruimtelijke vormen en glanzende materialen, terwijl 'Royal fairytale' een koninklijke pracht uitstraalt met gouden accenten en luxe ornamenten.

Deze thema's zijn niet alleen een visueel feest maar ook een uitnodiging om persoonlijke verhalen en herinneringen in de kerstversiering te weven. Of het nu gaat om het nabootsen van de serene sfeer van een besneeuwd landschap of het toevoegen van een speelse noot met kleurrijke, retro-geïnspireerde decoraties, de kerstboom wordt een canvas voor persoonlijke expressie.

De kersttafel: natuurlijke kleuren of luxueuze uitstraling

De kersttafel van 2023 weerspiegelt de natuur met winterse bloemen en groene takken. Natuurlijke tafelaccessoires zoals dennenappels en rode bessen voegen een organische touch toe. Voor een meer luxueuze uitstraling zijn materialen als zijde, satijn en fluweel de keuze voor tafellopers en servetten. Herbruikbaar cadeaupapier in de vorm van zijden sjaals of fluwelen stoffen biedt een elegante en milieuvriendelijke manier om geschenken te presenteren.

Deze benadering van de kersttafel gaat verder dan esthetiek; het is een viering van de rijkdom van de natuur en de verfijning van hoogwaardige materialen. Het zet de toon voor een feestmaal waarbij elke gast zich gewaardeerd en speciaal voelt. De nadruk ligt op het creëren van een ervaring die zowel visueel aantrekkelijk als tactiel verleidelijk is, waardoor de kersttafel een centraal punt van samenzijn en gezelligheid wordt.

tafeldecoratie kerst

Creatief met kerst: DIY trends

De kerst van 2023 staat ook in het teken van persoonlijke creativiteit. Van papier-maché kerstballen tot vilten kerstboompjes en beschilderde onderzetters, er is ruimte voor iedereen om een eigen draai aan de feestdagen te geven. Origami kerststerren en zelfgemaakte ornamenten van klei bieden een persoonlijke touch en maken de kerstdecoratie uniek en persoonlijk.

Deze DIY-projecten zijn niet alleen een manier om een unieke kerstsfeer te creëren, maar ook een kans om tijdens de feestdagen samen met familie en vrienden te knutselen. Het samenbrengen van mensen rondom het creëren van decoraties versterkt de banden en voegt een extra laag van betekenis toe aan de feestdagen. Het is een trend die de waarde van handgemaakte items viert en de vreugde van het delen van creatieve passies benadrukt.

Duurzaamheid en hergebruik: Een "groene" kerst

In de geest van duurzaamheid en hergebruik, een thema dat steeds belangrijker wordt in ons dagelijks leven, zien we deze kerst een verschuiving naar milieuvriendelijke decoraties. Het hergebruiken van materialen en het kiezen voor duurzame opties is niet alleen een trend, maar ook een noodzaak geworden. Dit jaar moedigen stylisten aan om te kiezen voor decoraties die meerdere seizoenen meegaan en die niet na één feestperiode worden weggegooid.

Het idee van 'upcycling' krijgt een nieuwe dimensie tijdens de kerstperiode, waarbij oude items worden getransformeerd tot feestelijke kunstwerken. Dit kan variëren van het hergebruiken van oude stoffen voor het maken van nieuwe kerstkousen tot het omvormen van gebruikte glazen potten tot sfeervolle lantaarns. Deze benadering van kerstdecoratie is niet alleen goed voor de planeet, maar stimuleert ook innovatie en creativiteit in huis.

Een feest van licht en warmte

Verlichting speelt een cruciale rol in het creëren van de juiste kerstsfeer. Dit jaar zien we een trend in het gebruik van duurzame LED-verlichting die een warme gloed verspreidt zonder de energierekening te verhogen. Lichtsnoeren zijn niet meer alleen voor in de boom, maar vinden hun weg door het hele huis, langs trappen, ramen en zelfs buitenruimtes, waardoor een magische sfeer ontstaat die de donkere dagen verlicht.

De verlichting wordt gecombineerd met natuurlijke elementen zoals takken en houtsnijwerken, wat zorgt voor een rustieke en warme uitstraling. Het gebruik van kaarsen, zowel echt als LED-alternatieven, blijft populair voor het toevoegen van een zachte, flakkerende lichtbron die een gevoel van vrede en sereniteit brengt.

kerstdecoratie

Kerst buiten het huis

De kersttrends van 2023 beperken zich niet tot de binnenkant van het huis. Buitenruimtes krijgen ook een feestelijke make-over met duurzame decoraties die bestand zijn tegen de elementen. Van verlichte tuinpaden tot sfeervolle balkonversieringen, het buitenleven wordt een verlengstuk van de binnenruimte, waardoor het hele huis in de feestvreugde wordt betrokken.

Deze trend erkent het belang van de buitenruimte als een plek voor ontspanning en viering, en nodigt uit tot het creëren van een gastvrije sfeer die de kerstvreugde naar buiten brengt. Het gaat om het creëren van een naadloze overgang tussen binnen en buiten, waarbij de decoraties de natuurlijke schoonheid van de winterse omgeving versterken en een uitnodigende omgeving voor gasten en voorbijgangers creëren.

Het belang van traditie

Ondanks de nieuwe trends, blijft de waarde van kersttradities onverminderd sterk. Het samenbrengen van familie, het delen van maaltijden en het uitwisselen van geschenken blijven de kern vormen van deze feestelijke tijd. De trends van 2023 omarmen deze tradities en voegen er een moderne draai aan toe, waardoor ze fris en relevant blijven voor de hedendaagse vieringen.

Het gaat om het herinterpreteren van oude gebruiken op een manier die aansluit bij de huidige levensstijl en waarden. Of het nu gaat om het bakken van koekjes met een nieuw recept of het zingen van kerstliederen via een videoverbinding, het is de geest van samenzijn en het delen van liefde die centraal staat.

Tafeldecoratie bestek

Een kerst voor iedereen

Kerstmis 2023 is een samensmelting van het verleden en de toekomst, van natuur en luxe, van traditie en innovatie. Het is een tijd waarin iedereen zijn eigen unieke stijl kan uitdrukken, terwijl we gezamenlijk de feestdagen vieren. Of je nu kiest voor een boom vol met handgemaakte ornamenten of een tafel gedekt met natuurlijke elementen, dit jaar is het duidelijk dat kerst meer is dan alleen een feest; het is een uitdrukking van wie we zijn en wat we belangrijk vinden. En dat is misschien wel de mooiste trend van allemaal. Het is een periode waarin we onze huizen transformeren tot een weerspiegeling van onze persoonlijke stijl en waarden, een tijd voor reflectie, vernieuwing en, bovenal, een tijd van hoop en vreugde.

 

Lees verder op een van onze andere blogs

Volgende lezen

Hoe creeër je een rustgevend slaapkamer interieur?
Hoe kies je de perfecte bank en accessoires voor jouw woonkamer?

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.